LogoДействие

Принцип на действие

Захарният диабет (Diabetes mellitus)  е хронично заболяване с висока заболеваемост и смъртност. Заболеваемостта от захарен диабет през последното десетилетие значително нарастна. В момента в България има повече от 500 000 диабетици.

Захарният диабет е хетерогенна група от хронични метаболични заболявания, чийто основен симптом е хипергликемията. Възниква при липса на инсулин, неефикасност на инсулина или като комбинация от двете.

Захарният диабет е хронично заболяване, проявяващо се в нарушение на метаболизма на въглехидратите. Съществуват два основни типа диабет: диабет тип 1 и тип 2, причинени от абсолютен или относителен недостиг на инсулин.

Диабет тип 2 (Diabetes mellitus тип 2) се дължи на намалена чувствителност на тъканите към инсулин. Същността на диабет тип 2 е инсулиновата резистентност. Това е състояние, при което тъканите (основно мускулната и мастната тъкан) не са достатъчно чувствителни към инсулин. Инсулинът в тези тъкани е отговорен за абсорбиране на глюкозата в клетките. Осъществява нейното разграждане и превръщане в енергия, като по този начин непряко понижава концентрацията й в кръвта. Този вид диабет съставлява около 90% от всички заболявания на диабет.

Високата кръвна захар (хипергликемията), свързана с недостатъчно лечение на диабет може да причини на пациента редица неприятни здравословни проблеми. Много опасно е, че хипергликемията (високата кръвна захар) има дълготрайни и неблагоприятни ефекти върху организма и води до развитието на т.нар. хронични усложнения на диабета.

Диабетът значително ускорява развитието на атеросклероза, т.е. отлагането на холестерол в стените на артериите, в резултат на което се получава стесняване на обхвата на важни артерии, особено на сърдечните (коронарните) артерии, които са необходими за притока на кръв към сърцето, вратните (каротидните) артерии, които са необходими за снабдяване на мозъка и артериите на краката. Резултатът от това е че при диабетиците от тип 2 съществува 2-3 пъти по-висок риск от инфаркт на миокарда в сравнение с недиабетиците, девет пъти по-голям риск от мозъчен инсулт и до 24 пъти  по-голям риск от дефекти на долните крайници, свързани с риск от ампутация. Също така е тревожно, че 75 % от диабетиците тип 2 почиват от едно от тези три заболявания: инфаркт на миокарда, сърдечен удар, исхемично заболяване на долните крайници.

Както вече беше споменато, има две причини, които водят до заболяване от диабет тип 2 (Diabetes mellitus тип 2): намалено производство на инсулин и инсулинова резистентност. 

Само увеличаването на производството на инсулин като балансиращ механизъм на хипергликемия не означава непременно намаляване на нивата на кръвната захар.

Последните фармакологични проучвания показват, че най-новите лекарства, използвани за лечение на диабет са в състояние да потискат развитието на заболяването или предотвратяване на усложненията, свързани с него. Затова учените се обръщат към продуктите, получени от растения  като възможност за лечение на диабет, тъй като съдържат активни вещества, които имат по-висока ефективност при лечение на диабет тип 2.

За повечето пациенти със  захарен диабет тип 2 само провеждането на диета не е достатъчно за поддържане на глюкозните стойности в нормални граници а е необходимо  да се започне лечение с медикаменти.

Продуктът Rotinal ® е концентриран екстракт от растения, богати на танини и полифеноли, които ефективно подпомагат лечението на диабет тип 2 (Diabetes mellitus тип 2), чийто ефект се изразява в намаляване на инсулиновата резистентност (състояние, при което тъканите - особено мускулите и мастните тъкани не са достатъчно чувствителни към инсулин).

По своята същност Rotinal ® е високо ефективен перорален антидиабетикум. Продуктът се използва в две дневни дози от по 2 капсули, положителен ефект може да се наблюдава след няколко седмици.